Prihlásiť \/ 
x
alebo
x
x
Registrovať \/ 
x

alebo

Ako vybrať správne prezuvky do školy a škôlky?

Vybrať vhodné prezuvky do školy, môže pridať vrásky na čelá mnohým rodičom. Prečo sú niektoré také drahé? Budú mu stačiť aj tie lacnejšie? Zapínanie na suchý zips, pracku alebo nazúvanie? A prečo sa tak rýchlo opotrebujú? Toto je každoročná dilema pre rodičov detí v školskom veku. Preto sme sa rozhodli priniesť do tejto problematiky trošku svetla.

Vhodná veľkosť prezuviek

V prvom rade je veľmi dôležité, aby obuv správne sedela a dostatočne nožičky spevňovala, no zároveň nohu neobmedzovala. Dieťa v nej strávi väčšinu dňa, môže to byť až 8 hodín. Kosti na nohách malých detí sa spájajú až v puberte, svaly na detských nožičkách nemusia byť ešte dostatočne pevné  a tým pádom môžu byť náchylné na hypermobilitu. Pevná podporná obuv pomáha chrániť chodidlá počas rastu. Dobrá školská obuv teda poskytuje stabilný domov pre nezrelé kosti. Bez tejto podpory hrozí deťom rozvoj plochých nôh, bolestivých kolien, predkolenia a dokonca aj bolesti chrbta. Mať obuv, ktorá správne sedí, je veľmi dôležité.

Detské nohy rastú rýchlo a môžu meniť nie len svoju dĺžku alebo i tvar, preto papučky, ktoré v auguste sedeli ako uliate, môžu v decembri už byť malé. Je potrebné raz za čas skontrolovať, či prezuvky sedia nielen na dĺžku, ale i na šírku. U detí do troch rokov sa odporúča vykonať takúto kontrolu raz za 3 mesiace. Deťom do 5 rokov každé 4 mesiace a raz za polroka, kým dieťa neprestane úplne rásť. Postup ako správne odmerať dĺžku chodidiel a zvoliť správnu veľkosť obuvi nájdete v našom článku.

Vhodná podrážka a stielka pre prezuvky

Pri prezuvkách dôležitú úlohu zohráva aj podrážka. Podrážka by mala byť hrubšia, kvalitná a zároveň odolná proti poškodeniu. Väčšina škôl vyžaduje, aby bola svetlej farby (biela podrážka alebo kaučuková podrážka). Dôležité tiež je, aby sa v topánkach nešmýkalo na rozličných povrchoch či mokrej podlahe. Stielka môže byť buď ortopedická, ktorá sa odporúča pri problémoch s plochými nohami či chodení po špičkách. Iným deťom zas vyhovuje stielka, ktorá je rovná až barefootová. Pokiaľ dieťa nie je zvyknuté na chodenie „naboso“, prezuvky do školy by sme neodporúčali ako prvé barefootové topánky, pretože aj na také niečo si chodidlo potrebuje zvyknúť a treba ísť na to pozvoľna.

Zvršok prezuviek

Pri výbere prezuviek, určite treba myslieť na to, že chodidlo v nich strávi väčšiu časť dňa a je potrebné, aby aj keď sú pevné, boli zároveň priedušné a zabránilo sa nadmernému poteniu nôh. Je to najlepšia prevencia rozličných kožných ochorení a aj nadmerného zápachu. Ideálne pre pruzuvky sú textilné materiály, ktoré sú priedušné. Pokiaľ dbáme na trvácnosť a vyberieme koženú obuv, je vhodné, aby vnútorná časť bola z materiálu mäkkého a absorpčného. Na výber sú i prezuvky sandálového typu so spevneným členkom.

Konkrétne typy prezuviek

Predškolský vek

Určite sú vhodné papučky s vyšším členkom. Voľba číslo jedna u našich zákazníkov sú papučky z dielne slovenskej firmy Rak, ktoré majú praktické zapínanie na suchý zips okolo členka. K dispozícii sú modely s otvorenou či uzavretou špicou. Nožičky sú vetrané aj vďaka otvorom po bokoch papučiek. Nie tak dávno firma predstavila aj inovatívne modely papučiek, ktoré nemajú klasickú látkovú stielku. Majú stielku elastickú, ktorá je tvorená z kombinácie „pamäťovej“ peny a prírodnej podšívkovej ECO kože (chromfree). Máme skúsenosť, že tieto papučky nevyhovujú deťom, ktorým sa vo zvýšenej miere potí nôžka.

Ak preferujete barefootové modely papučiek máte u nás k dispozícií papučky slovenského pôvodu od firmy Milash alebo české Pegresky. Papučky Milash sú obdobou tých od firmy Rak, s tým rozdielom, že sú barefootové. V ponuke sú aj ultra široké papučky buď s barefootovou alebo ortopedickou stielkou.

Pegresky sú zas ideálna voľba pre úzky členok, so zachovaním širokého palcového vejárika. Papučky sú ušité z poctivo vybraných látok. Sú veľmi mäkké a mimoriadne ohybné.

Pokiaľ detská nožička vykazuje nejaký problém a je potrebné podporiť správnu tvorbu klenby ponúka firma Protetika model ortopedických rehabilitačných sandál ORS T 72. Tieto sandáliky sú málo ohybné, veľmi výrazne spevňujú členok a vďaka prackám v oblasti nártu sa prispôsobia aj širším nožičkám.

Školský vek

Všetky vyššie modely sú k dispozícii i vo veľkostiach, ktoré sadnú na nohy školákov.

Z firmy Rak sú v ponuke ešte papučky na nazúvanie s gumotextilnou gumičkou. Firma Protetika má v ponuke viacero modelov, buď so spevneným členkom – ORS T 32  alebo len s prackou na členku – ORS T 27, ORS T 97, ORS T 99 . Tieto modely sú z kože, ktorá je buď s aplikáciou alebo len je farebná. V kontakte s pokožkou je jemná látka, ktorá má dobré pot pohlcujúce vlastnosti. Dostupné sú až do veľkosti 38. Možné je ako prezuvky použiť aj plátenne sandále od chorvátskeho výrobcu firmy Froddo. Sandále majú ohybnú podrážku, dostatok otvorov, ktoré zabezpečujú vetrenia chodidiel a mnohé aj vyvýšenú podrážku v prednej i zadnej časti, takže sa topánky, tak skoro nepoškodia. Niektoré modely dokonca voňajú, prípadne majú na topánke vyhradené miesto na napísanie mena.

Výmena prezuviek

Kedy je vhodné prezuvky vymeniť za nové? Pokiaľ sa prsty na nohách dotýkajú až špice topánok, v extrémnom prípade najdlhší palec pretŕča (chýba odporúčaný nadmerok 1,2 – 1,7cm), je odretý bok papučiek či predratá podrážka.  

Na záver

Dúfame, že sme Vám týmto článok aspoň troška pomohli a uľahčili výber vhodných prezuviek. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať or prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Overenie stránky

Cardpay Tatra banka Overenie legálnosti stránky
Heureka.sk - overené hodnotenie obchodu Topánočky.eu

Kontakt

Fakturačné údaje

JARLU spol. s r.o.
IČO: 50764276
DIČ: 2120467349
IČ DPH: SK2120467349

Sv. Martina 1360/67
013 06 Terchová

Adresa predajne:

A. F. Kollára 229
013 06 Terchová

Kontakty:

info@topanocky.eu
+421 911 953 484

Pracovná doba:

Po - Pia: 8:30 - 17:00

Ponúkané značky topánok a doplnkov

Ponúkame Vám topánky rôznych výrobcov, ktorí sa venujú výrobe ortopedickej obuvi dlhé roky, vďaka čomu budú Vaše nožičky ako v bavlnke. Topánky, ktoré nájdete v našom obchode sú predovšetkým značiek, Protetika, Batz, RAK, Nazo, Peon a Scholl. Okrem toho ponúkame rôzne dojčenské potreby.

Tlakomery-Microlife.sk

Okrem e-shopu Topánočky.eu prevádzkujeme e-shop Tlakomery-Microlife.sk, kde nájdete okrem tlakomerov aj iné produkty značky Microlife ako sú teplomery, inhalátory, vyhrievacie podušky, či iné produkty.

tlakomery microlife.sk

Slovak (Slovenčina)